历年真题
您所在的位置: 主页 > 成考教务 > 历年真题 >

2010年河南成考英语试卷及答案

来源:未知 发表时间:2017-07-12 22:45 作者:admin 点击:

 

 

2010年成考科目——英语

一.语音知识(共5小题;每题1.5分,共7.5分。)
在下列每缉单词中,有一个单词的划线部分与其他单词的划线部分的读音不同。找出这个词。
( )1. A. certain B.railway C.sail D. wait
( )2. A.Thursday B.thousand C.television D.result
( )3. A. push B. number C. cut D. rubber
( )4. A.everyone B. reply C.safety D. physics
( )5. A.attention B. station C.direction D. question

二、词汇与语法知识(共15小题,每题1.5分,共22.5分)
从每小题的四个选择项中,选出最佳的一项。
6. What do you imagine the child uses this old tool______ ?
A. about B. by C.offer D.off
7. ---Have you got a camera?
--- No. I should buy _______.
A. it B.one C.that D.this
8. Peter was about to unlock the door_____he found someone had broken into the room.
A. once B.before C.than D.when
9. The speaker, ______for his speeches, was warmly received by the students.
A. known B.to be known C.having known D.being known
10. His ____ is so great that money doesn’t mean much to him.
A. idea B.richness C.health D.wealth
11. My husband and I both go out to work,______ we share housework at home.
A. for B.so C.yet D.or
12. ----Would you like to go to the cinema with us tonight?
-----_____, but I don't think I can afford the time.
A. I’d like to B.I’d better go C.I didn’t want to D.I wouldn’t
13. It is recorded that in 1892 the weather became so cold that the river ____ over.
A. freezes B.was freezing C.has frozen D.froze
14. The President gave the Secretary of State 30 days ____ the report.
A. completes B.to complete C.completing D. complete
15.-----Who do you think has made my room so dirty, Mom ?
------ It _____ be your younger brother.
A.must B.shall C.will D.would
16. Hold on, please. I’ll put you _____ to the manager.
A.across B.through C.off D.over
17. People were disturbed and began to see where the noise _____.
A.is coming B.was coming C.has come D.had come
18.________ in the letter did the young man say anything about his mistake.
A. Anywhere B.Everywhere C.Nowhere D.Somewhere
19. The Greens chose to live ____ life was cheap, and they moved to a small town years ago.
A. if B.until C.when D.where
20. I wrote a letter to the car dealer, _______what had happened to my new car.
A. explaining B.to explain C.explains D.explained

三.完形填空(共15小题:每题2分,共30分。)
通过阅读下面短文,掌握大意。然后,从每小题的四个选项中选出最佳选项。
Everyone likes things that are free, and businesses often give things for free to customers as a way of getting more people to pay attention to their products.
Ariely, a scientist from MIT, did an experiment on what people would do when 21 things that was free. He 22 a group of students two kinds of chocolate: the good one for 15 cents each and the poor one for 1cent each. The good chocolate was worth $1.00, so 15cents was very cheap 23 the poor quality chocolate was worth 5 cents, so 24 it for I cent wasn’t very cheap.
Most people chose the high quality chocolate for 15 cent. That’s not a 25. But then Ariely lowered the 26   of both pieces of chocolate by I cent. If people were 27 correctly, then they should 28 choose the good quality chocolate. But that 29 what happened. Most people chose the free chocolate. This doesn’t make sense in our 30 way of understanding economic behavior (经济行为).
What is happening here? Ariel  31  that people want to get a good bargain, but they also want to reduce risk (风险). That is, they want to 32 the chance of making a 33. If you pay 14 cents for pieces of chocolate, and then you don’t 34 like it, you haven’t lost anything. People would 35 not to take a risk over getting a better bargain.

21.A. facing B.buying C.giving D.treating
22.A. posted B.produced C.offered D.told
23.A. if B.as C.for D.but
24.A. getting B.holding C.eating D.making
25.A. dream B.reason C.reply D.surprise
26.A.weight B.size C.price D.quality
27.A. working B.thinking C.planning Dlooking
28.A.still B.once C.almost D...even
29.A. should be B.shouldn’t be C.is D.isn’t
30.A. easy B.old C.normal D.modern
31.A.questioned B.explained C.agreed D.added
32.A.find B.learn C.lower D.take
33.A.decision B.mistake C.promise D.warning
34.A. usually B.gradually C.certainly D.actually
35.A. start B.prefer C.manage D.afford

四.阅读理解(共15小题:每题3分,共45分。)
阅读下列短文,然后根据短文的内容从每小题的四个选项中选出最佳的一项。
A
Probably no other musical instrument (乐器)is as popular around the world as the guitar(吉他). Almost every kind of music needs a guitar. Country and western music would not be the same without a guitar. The Spanish music called flamenco could not exist without a guitar. The sound of American blues music would not be the same without the sad cry of the guitar. The rock and roll music would almost be impossible without this instrument.
People do not agree about where the guitar was played, but most agree it is very old. Some say an instrument very much like a guitar was played in Egypt more than one thousand years ago. Some others say that an old form of the modern guitar was brought to Spain from Persia sometime in the 12th century. The guitar continued to develop in Spain. In the 1700s it became similar to the instrument we know today.
Many famous musicians played the instrument. The famous musician Niccolo Paganini played and wrote music for the guitar in the early 1800s. Franz Schubert used the guitar to write some of his famous works. In modern times Andres Segovia helped make the instrument extremely popular.
One kind of music for the guitar developed in the southern area of Spain called Adalusia. It will always be strongly connected with the Spanish guitar.

36. What is discussed about the guitar in Paragraph 1?
A. Its history in America.
B. Its value in the music world.
C. Its importance for music lovers.
D. Its use in musical performance.
37. Where could the oldest form of the guitar probably exist according to the text?
A. In Spain. B.In Persia C.In Egypt Din America.
38. Who did most to make the guitar very popular?
A.Adalusia B.Andres Segovia C.Franz Schubert D.Niccolo Paganinni.
39. What would be the best title for the text?
A. Music and Musicians  
B.The History of the Guitar 
C. Music and Musical Instruments
D. The Most Popular Musical Instrument


B

Eight years ago, officials in Chicago, Illinois, decided to replace the black roof on the city government building with a planted garden. The aim was to reduce energy costs, improve air quality and control the rainwater entering the city’s waste system(系统). Green roofs also help reduce a problem called urban heat islands(城市热岛现象). During hot weather, the building’s roof would reach temperatures of up to 76℃. With the garden, the temperature of the roof area was reduced by at least 30℃. Workers planted over 150 kinds of plants that could stand bad weather. Now, the area is cooler, the building requires less energy to keep cool, and the roof looks nice. Chicago also offers money to help people pay for building their own green roofs.
About five years ago, officials in Thane, India, decided to reduce the city’s depending on power from coal. The city often experiences lack of power because of the large numbers of people using electricity. Officials decided to save energy by putting water heaters(热水器) powered by the sun on the top of the city’s main hospital. The hospital saved thousands of dollars in energy costs each year. Official then began building this kind of water heater around the city.
China has announced plans to build a city called Dongtan. The company designing the city says it will produce its energy from the wind, sun and waste. The aim is for the city to be an example to the rest of China.

40. What did the officials in Chicago decide to do?
A. To grow plants on the roof of the government building.
B. To make use of the rainwater in the city’s waste system.
C. To improve the air quality of the city greatly.
D. To build another government building.
41. What problem does Thane have according to the text?
A. The city doesn’t have enough electricity for its people.
B. The city’s main hospital lacks money for energy costs.
C. The city needs more water heaters for its people.
D. The city needs to control its population growth.
42.Why does China plan to build the new city ?
A. To set an example of using clean energy.
B. To provide energy for the rest of China.
C. To learn how to use new energy forms.
D. To gain experience in city design.
43. What does the author try to tell the readers about?
A. Problems in big cities of the world.
B. The rising energy costs in cities.
C. Different ways of going green.
D. Energy problems in the world.


C

On my way home from work one day in 1994, I stopped at a supermarket for shopping. I was behind two customers. The person checking out was a young mother with her little girl. As the clerk was scanning(扫描)the things she had chosen, the young lady was carefully counting her money, worried. After the last thing was scanned, the clerk told me the young mother the total.
   The young mother’s expression turned to embarrassment(尴尬)as she realized she did not have enough money. She started to see which things to put back, and nervously looked behind her, knowing she was holding up the line. I was smiling and trying to look sympathetic(同情)—I had been in situations where I did not have enough money plenty of times myself. Finally, the young mother gave something back to the clerk, and asked for a new total.
At that moment, the woman in the front of me asked the clerk to wait a moment. She took out$5 and handed it to the clerk to pay what the young mother was short of. When the clerk tried to give it to her. The little girl smiled and ran to one of the machines to spend the money. Naturally, the young mother was thankful and said so. The woman smiled and told her she was welcome.
I will never forget the look on that little girl’s face—not when she was given the money, but when she realized that a perfect stranger cared enough to help them. From the way she looked at the woman, you could tell that she learned something valuable that day: some people do care.
That woman taught me several things with that one little deed. There are many situations in which we can help other people. It doesn’t take much money. A few dollars to someone like me was something quite different to that mother.

44.Why was the young mother carefully counting her money ?
A. To know how much would be left after payment.
B. She got ready to pay for what she had taken.
C. She was afraid that she didn’t have enough.
D. To see if she could buy more things.
45. What did the author try to show to the young mother by smiling to her ?
A. He had seen her before.
B. He was willing to help her.
C. He was surprised at her embarrassment.
D. He understood what happened to her.
46.The woman in front of the author handed five dollars to ______ .
A. the author   B. the mother   C. the clerk   D. the girl
47.What is the text trying to teach us ?
A. Women and children should be helped.
B.A little care can bring about great happiness.
C. There are always people who are in trouble.
D.A friend in need is a friend indeed.

D

There’s time to get angry, and it’s best for your child if you do. Let’s say your child hits a playmate with a toy—hard enough to make the other child cry. How can you teach your child to feel sorry so he or she won’t do it again ? Researchers say the best way for parents to react (反应) is to show their anger and to let the child know exactly why they are mad.
Many parents believe that it is best to control their feelings and to wait until they’re calm before scolding their children. But the mother or father who explains reasonably to a child, “Peter was crying because you hit him,” is not likely to attract much attention. Young children need to be scolded immediately, and strongly, before they’ll take criticism(批评)to heart.
When your young child does something wrong, scold him or her has done wrong. An angry reaction without an immediate explanation does little good. Forbidding a child to play outside or not allowing him to watch TV as a punishment works well—but only when taken together with an explanation. Make certain your child understands that although his or her wrongdoing has made you angry, you still love him or her. Use simple, direct words such as, “You hurt Peter. How would you feel if he hit you? You must never, never hurt people.” If your voice expresses strong feeling clearly, your message will carry enough weight.
48. According to researchers, how should parents react when their child did something wrong?
A. Ask the child not to do it again any time.
B. Let the child know what exactly happened.
C. Teach the child why and how to say sorry to others.
D. Show the child how angry they are and tell him why.
49. What do many parents think they should do with the wrongdoer?
A. Speak strongly and angrily to him.
B. Hide their feelings when talking to him.
C. Explain immediately why he was wrong.
D. Calm themselves down before scolding him.
50. What could be the best title for the text?
A. Best Ways to Stop Children’s Wrongdoings
B. Differences among parents in Dealing with Children.
C. Different Ways to Deal with Children’s Wrongdoings.
D. Research on Preventing Children from Hurting Others.

五.补全对话(共5句:每句满分为3分,共15分。)
   根据中文提示,把对话中缺少的内容写在答题卡相应的题号后。这些句子必须符合英语表达习惯。打句号的地方,用陈述句;打问号的地方,用疑问句。
提示:Paul 在商店购买西装时,营业员推荐了几套深色的,试穿后他决定买下一套深蓝色的西服。
(Shop Girl = S; Paul = P)

S: Good afternoon, sir. What can I do for you?
P:      51        
S: I’m sure we have something for you.
P: I travel a lot for work, and I worry about my suits getting dirty on the road.
S: That won’t be a problem. Would you like 52 ?
P: Yeah, the one in dark blue looks nice.
S: This is a very fine suit ?
P: Sure.
[Paul comes out of the dressing room.]
P: It’s a good fit and it’s very comfortable 54 ?

S: $198.00.
P: OK, 55 .
S: Do you need anything else?
P: No, thanks.

六.书面表达(满分30分)
假设你是李华,Tim是你的笔友,一直希望来中国教英语。得知前进中学需要一位英语老师后,你写信告诉他相关情况,主要为:
工作:1)时间为一学期
2)教两个班的英语口语,每周10节课
3)负责学校的英语课外活动,每周一次
待遇:每月4000元,另提供往返机票、免费住宿

注意:词数应为100字左右
生字:activity活动

 Dear Tim,

All the best,
Li Hua

2010年成考招生全国统一考试
英语试题答案及评分参考
 

选择题答案:
1. A 2.C 3.A 4.B 5.D 6.C 7.B 8. D
9. A 10.D 11.B 12A 13.D 14.B 15.A 16.B
17. B 18.C 19.D 20.A 21.A 22.C 23.D 24.A
25. D 26.C 27.B 28.A 29.D 30.C 31.B 32.C
33. B 34.D 35.B 36.B 37.C 38.B 39.D 40.A
41A 42.A 43.C 44.C 45.D 46.C 47.B 48.D
49D 50A
五,补全对话
参考答案:
51. I’m looking for a suit / I want to buy a suit
52. a suit in dark color
53. Would / Do you like to try it on
54 How much (is it)
55. I’ll take (/get / buy) this one (/it)

六.书面表达
Dear Tim,
I’ve got good news for you. Qian Jin High School in my city wants an English teacher for the coming tern. He’ll teach Spoken English for 2 classes, 10 hours each week. He’ll also be in charger of after-class activities, once a week, for those who are interested in discussions in English. He’ll get 4000 yuan each month. The school will provide a free flat and pay for the plane tickets from his home country to Beijing and back.
I know you wish to teach English in China. I’m looking forward to your reply.


All the best,
Li Hua
 


姓名:
电话:
专业:

来校方式

地址:郑州市文化路80号河南财经政法大学文北校区
联系电话:0371-56730701
韦老师:18037139388 点击这里给我发消息
徐老师:13526467139 点击这里给我发消息

专业类别 | 自考专业 | 自考教务 | 成考专业 | 成考教务 | 新闻动态 | 研究生 | 网上报名 | 常用查询 | 联系我们 |
地址:郑州市文化路80号河南财经政法大学文北校区 咨询电话:0371-56730701
版权归 河南财经政法大学自考成教招生信息网 所有 豫ICP备13007023号
招生处监督电话:18037139388